Korčula

Mesto Korčula leži na istoimenskem otoku, ki je dobil ime po prelepi junakinji iz grške mitologije Kerkyri. Ta pravljičen otok se ponaša z mnogimi bogatimi vinogradi in nasadi oljk in je eden od lepših zelenih otokov v Jadranskem morju. To zgodovinsko mesto, ki je stoletja spadalo pod oblast Dubrovniške republike, je zagotovo vredno vašega ogleda.  

Mesto Korčula je upravno, trgovsko in šolsko središče tega dela Dalmacije in je od polotoka Pelješac oddaljeno samo 15 minut vožnje po morju. Ker je Korčula otok, je dostop do samega mesta Korčula mogoč samo po vodi. A lahko ste brez skrbi, saj ima ta otok veliko rednih trajektnih linij, ki ga povezujejo s celino. Tako je do mesta Korčula možna plovba s trajektom iz Splita ali Dubrovnika ter tudi iz mesteca Orebič na polotoku Pelješac.

Mesto Korčula ima zelo dobro ohranjeno obzidje ter stolpe, ki so včasih mesto branili pred napadalci, danes pa so turistična zanimivost. V starem mestnem delu si je vredno ogledati tudi katedralo sv. Marka, ki so jo domačini postavili v 13. stoletju. V svoji pestri zgodovini je katedrala doživela kar nekaj sprememb in tako danes velja za enega izmed najlepših sakralnih spomenikov v Dalmaciji. Korčula pa je bila domovanje svetovno znanega popotnika Marca Pola, katerega hišo si lahko tudi ogledate. Prav tako pa je Korčula znana tudi po tradicionalni viteški igri moreška, ki jo v spomin na turške vpade izvajajo v turistični sezoni.

Korcula

Turški vpadi pa niso bili edini spopadi v tem delu Dalmacije. Zgodovinsko pomembna je tudi pomorska bitka pred Korčulo leta 1298, kjer so ladje iz Genove premagale Beneško ladjevje. To je bila ena izmed mnogih bitk tistega časa, v katerih so se mesta Benetke, Genova in Pisa borile za trgovinsko prevlado nad tem delom Jadrana. V tej bitki pa bi naj zmagovalci iz Genove med talci zajeli tudi popotnika Marca Pola, ki je to bitko natančno popisal.

A zgodovinske in kulturne znamenitosti niso vse, kar vam mesto Korčula ponuja. Zaradi svoje razčlenjene obale ima Korčula kar 182 kilometrov obale, ki jo lahko odkrivate peš ali pa s čolnom. Prepričani ste lahko, da boste v mnogih zalivih brez težav našli mir in samoto, ki jo iščete. Za vašo nastanitev bodo poskrbeli odlični privatni apartmaji, hoteli ter kampi, ki jih na otoku nikakor ne manjka in v katerih lahko najdete nastanitev tudi v vrhuncu turistične sezone. Prijazni domačini pa vam bodo omogočili degustacijo odličnih dalmatinskih jedi ter vin, ki bodo odličnemu dopustu v tem delu Dalmacije dali končno piko na i.