Hvar

Hrvaški otok Hvar je v turističnem pomenu najbolj znan hrvaški otok. Ta sloves mu je prineslo dejstvo, da ima otok Hvar v celotni Evropi največ sončnih dni v letu. Na tem otoku sonce v povprečju sije kar 2717 ur na leto, kar je svojevrsten rekord. Tako je Hvar tudi dobil ime »Sunčani Hvar«. Zaradi odlične lege in veliko sonca je otok pokrit z vinogradi ter velikimi nasadi oljk in sivke, ki odlično uspevajo.

Otok Hvar je bil naseljen že zelo zgodaj. Zgodovinski ostanki kamnitih sekir, šivank in ostalega kamnitega orodja, ki so jih odkrili v jamah na otoku pričajo, da je bil otok naseljen že v zgodnjem neolitiku. Prva večja naselja na otoku so verjetno zgradili Iliri, ki so za sabo pustili grobove, svetišča ter orodja. Skozi zgodovino se je otok Hvar razvijal, prebivalci pa so se v veliki večini ukvarjali z ribolovom. Ugotovili so, da je področje na koncu polotoka Pelješac bogato z ribami. Zato so se prebivalci JV dela otoka iz naselij Bogomolja, Gdinj in Selca odselili na sosednji polotok Pelješac ter tam ustanovili ribiško naselje Lovište, katerega prebivalci so še danes ribiči, prav tako pa se ukvarjajo s turizmom.

hvar11

Glavna gospodarska dejavnost na otoku Hvar je turizem. Če iščete prenočišče v tem delu Dalmacije, potem nikakor ne boste imeli težav, saj je na Hvaru ogromno privatnih sob, apartmajev, turističnih kampov ter hotelov, ki se med sabo razlikujejo po ponudbi in ceni. Tako je zaradi ogromne ponudbe prenočišče mogoče najti tudi v višku turistične sezone. Domačini na otoku Hvar so zelo prijazni ter odlični kuharji. Tako ste lahko prepričani, da boste v restavracijah, ki jih na tem otoku ne manjka, našli jedi, ki bodo zadovoljile še tako zahtevnega gosta.