Južna Dalmacija

Južna Dalmacija je po površini najmanji dio Dalmacije i isto tako najmanje naseljen dio. Taj komadić hrvatske zemlje, koji obuhvata uzak obalni pas južno od rijeke Neretve, polu otok Pelješac i otok Korčula, Lastovo, Mljet i Elafitski otoci. To što je najmanji dio nikako ne znači, da zaostaje za ostalom ponudom turizma u hrvatskoj. Južna Dalmacija je omiljena destinacija mnogim posjetiteljima, a za smještaj na volju su vam privatne sobe, apartmani, vile, kampovi i hoteli.Kuciste-surferji


Važan dio turističke destinacije u Južnoj Dalmaciji su grad Dubrovnik, polu otok Pelješac sa svojim naseljima i otok i grad Korčula. Ti dijelovi Dalmacije su i najprimjerniji za život domaćina, jer Dubrovnik je glavno središte Južne Dalmacije. Korčula ostaje važno lokalno središte za stanovnike polu otoka Pelješac i okolišnih otoka.

Dubrovnik je već stoljećima glavno upravno, trgovačko i školsko središte Južne Dalmacije. U historiji je više stoljeća važio za glavni grad Dubrovačke republike, koja je vladala skoro cijeloj Južnoj Dalmaciji, uključujući polu otok Pelješac, gdje su kod naselja Ston bile i utvrde i obrambeni zidovi.

Kuciste-z-vrha

Historijski važan je i polu otok Pelješac, na kojem su kod naselja Ston u prošlosti bile velike solane. Naselje Nakovana poznato je bilo po velikim nasadima maslina. Danas je Pelješac omiljena destinacija za sve turiste, koji vole surfanje, jedrenje i kajtanje, jer je južna obala polu otoka zbog maestrala više nego primjerna za sportove na vodi.

Otok Korčula sa svojim gradom Korčula ostaje lokalno središte Južne Dalmacije, gdje domaćini mogu srediti pravne i trgovačke poslove, zbog čega je i dobro povezan sa cjelinom. Isto tako ima Korčula i ugodan položaj, jer od polu otoka Pelješac odaljena je svega 15 minuta vožnje morem.

U Dubrovačkom primorju se od historijskog grada Ston prema Dubrovniku pruža niz uvala sa turističkim krajevima, među kojima istupaju Trsteno sa arboretrumom i parkom iz doba renesanse, spomenom kulture parkova.
Osrednja znamenitost je historijski grad Dubrovnik, koji se je u 20. stoljeću razvio u najveće i najvažnije Hrvatsko i jedno najviše poznatih svjetskih turističkih središta, koje je od 1979 upisano u UNESCO listu svjetske kulturne ostavine.
Jugoistočno od Dubrovnika, u smjeru prema Boka Kotorskoj je zaokruženo područje Župa Dubrovačka, koja se rasprostire niz Župansku uvalu. Tu stoji cijela vrsta prijatnih turističkih naselja: Kupari, Mlini, Plat i Cavtat. Hrvatski dio obale završava se plodnim područjem zvano Konavle.