Hrvatska

Hrvatska je država, koja je zbog svoje razdijeljene i duge obale među omiljenim turistima iz cijelo svijeta. Zadnje brojanje stanovništva pokazalo je, da u Hrvatskoj živi 4 381 352 stanovnika. Glavni i najveći grad Hrvatske je Zagreb, u kojom živi 980 000 stanovnika. Drugi najveći grad, koji je istovremeno i najveći grad u Dalmaciji je Split, u kojom živi nešto manje od 200 000 stanovnika. Položaj između Srednje Evrope i Sredozemlja čini Hrvatsku lako dostupnom, a krasi je i predivna priroda i kulturna ostavina, prijatni domaćini i kristalno čisto more.02

Turizam je jedna između glavnih vrsta gospodarstva, koja državi svake godine doprinese mnogo novca. Hrvatska nudi velik izbor turizma, koji obuhvata sve od ljetovanja na moru, što je i najpoznatije i omiljenije, do planinarenja, ribolova, turizma u banjama i obilazak mnogih kulturnih i prirodnih znamenitosti.

Turistički najposjećeniji gradovi su oni, koji leže kraj mora. Hrvatska obala mjeri cijelih 5835 kilometara, a veliki dio obale, cijelih 4058 kilometara pripada baš otocima, kojih u Hrvatskoj ima čak 1185. Od 1185 otoka samo je 67 naseljenih. Najveći Hrvatski otoci su Krk, Cres, Brač, Korčula i Hvar. Svi ti otoci su dio Primorja, koje se dijeli na regije Istra, gdje se nalazi i najveće pristanište u Hrvatskoj-Reka, Kvarner, Sjeverna, Srednja i Južna Dalmacija.

Boravište u Hrvatskoj nudi praktično sve što si turisti mogu zamisliti. Odmoriti možete u mnogobrojnim apartmanima, koji su primjerni za familije, ili sobama, koje možete naći niz cijelu Hrvatsku obalu. Vrlo rašireni i isto tako primjerni za familije su hoteli, koji postižu i do 5*, koji nude i mnoge animacije za djecu. Postoji i mogućnost boravišta na turističkim farmama, na kojima se možete  bolje upoznati sa domaćinima i njihovim životom. Za mlađe je sigurno najbolji smještaj u kampovima, gdje se uvijek nešto dešava i gdje se noću mogu lakše družiti i zabavljati. Za one malo zahtjevnije turiste postoji i mogućnost, da si rezerviraju vilu, u kojoj mogu zasluženo uživati u svom dopustu.