Hrvaška

Hrvaška je država, ki je zaradi svoje razčlenjene ter dolge obale priljubljena pri turistih iz vsega sveta. Po zadnjem štetju prebivalcev na Hrvaškem živi 4 381 352 prebivalcev. Glavno in največje mesto Hrvaške je Zagreb, kjer živi 980 000 ljudi, drugo največje mesto, ki je hkrati tudi največje mesto v Dalmaciji, pa je Split, kjer živi nekaj manj kot 200 000 prebivalcev. Zaradi lege med Srednjo Evropo in Sredozemljem je Hrvaška lahko dostopna, odlikuje pa jo tudi čudovita naravna in kulturna dediščina, prijazni domačini ter kristalno čisto morje.02

Ena izmed glavnih panog gospodarstva na Hrvaškem je turizem, ki državi vsako leto prinese veliko denarja. Turistična izbira na Hrvaškem je pestra in obsega od letovanja na morju, ki je zagotovo najbolj poznano in priljubljeno, do planinarjenja ter pohodništva, ribolova, zdraviliškega turizma in ogledovanja mnogih kulturnih in naravnih znamenitosti.

Turistično najbolj oblegani kraji so tisti, ki ležijo ob morju. Hrvaška obala meri kar 5835 kilometrov, velika večina obale, kar 4058 kilometrov, pa pripada ravno otokom, ki jih je na Hrvaškem kar 1185 otokov. A le 67 izmed njih je naseljenih. Največji hrvaški otoki so Krk, Cres, Brač, Korčula ter Hvar. Vsi ti otoki so del Primorja, ki se deli na regije Istra, kjer se nahaja največje pristanišče na Hrvaškem – Reka, Kvarner, Severna, Srednja in Južna Dalmacija.

Nastanitev na Hrvaškem obsega praktično vse, kar si lahko turist zamisli. Tako se lahko odpočijete v številnih apartmajih, ki so zelo primerni za družine, ali sobah, ki jih najdete po celotni hrvaški obali. Zelo razširjeni in prav tako primerni za družine so tudi hoteli, ki dosegajo tudi do 5*, prav tako pa nudijo mnoge animacije za otroke. Mogoča je tudi nastanitev na turističnih kmetijah, kjer se pobližje seznanite z domačini ter njihovim življenjem. Za mlajše je verjetno najboljša nastanitev v kampih, kjer se venomer kaj dogaja in kjer je ob večerih lažje druženje ter zabava. Za najbolj petične turiste pa obstaja tudi možnost, da najamejo svojo vilo ter v njej uživajo zaslužen dopust.