Južna Dalmacija

Južna Dalmacija je po površini najmanjši del Dalmacije in je prav tako tudi najmanj poseljena. Ta košček hrvaške zemlje, ki obsega ozek obalni pas južno od reke Neretve, polotok Pelješac ter otoke Korčula, Lastovo, Mljet ter Elafitsko otočje, pa zaradi svoje majhnosti po svoji turistični ponudbi nikakor ne zaostaja za ostalo hrvaško turistično ponudbo. Južna Dalmacija je priljubljena turistična destinacija za mnoge obiskovalce, saj so jim za namestitev na voljo privatne sobe, apartmaji, vile, kampi ter hoteli.Kuciste-surferji-300x2001
Pomembne turistične destinacije v Južni Dalmaciji so mesto Dubrovnik, polotok Pelješac s svojimi naselji ter otok in mesto Korčula. Ti deli Dalmacije so tudi najpomembnejši za življenje domačinov, saj je Dubrovnik glavno središče Južne Dalmacije, Korčula pa ostaja pomembno lokalno središče za prebivalce na polotoku Pelješac ter na otokih okoli njega.

Dubrovnik je že stoletja glavno upravno, trgovsko in šolsko središče Južne Dalmacije. V zgodovini je bil več stoletij glavno mesto Dubrovniške republike, ki je obvladovala skoraj celotno Južno Dalmacijo, vključno s polotokom Pelješac, kjer so bile pri naselju Ston tudi obrambne utrdbe ter zidovi.

Kuciste-z-vrha-300x2001Zgodovinsko pomemben je tudi polotok Pelješac, na katerem so bile pri naselju Ston v preteklosti velike soline, naselje Nakovana pa je slovelo po svojih velikih nasadih oljk. Danes je Pelješac priljubljena destinacija za vse turiste, ki ljubijo surfanje, jadranje ter kajtanje, saj je južna obala polotoka zaradi maestrala več kot primerna za te športe na vodi.

Otok Korčula pa s svojim mestom Korčula ostaja lokalno središče Južne Dalmacije, kjer lahko domačini urejajo pravne zadeve in trgovske posle. Zaradi tega je dobro povezana s celino, ugodna pa je tudi njena lega, saj je od polotoka Pelješac oddaljena samo 15 minut vožnje po morju.