Dubrovnik

Mesto Dubrovnik je najjužneje hrvaško mesto, ki je zagotovo najbolj znano po svojem turizmu ter zgodovinskem obzidju. O samem nastanku mesta Dubrovnik priča več legend. Zgodovinsko je najbolj utemeljena legenda, da je mesto Dubrovnik nastalo s propadom in uničenjem starega rimskega mesta Epidaura. Na ozemlju tega mesta se je nato razvilo mesto Dubrovnik, ki je z leti in z razvojem napredovalo, dokler ni na koncu postalo glavno mesto Dubrovniške republike, ki je propadla v letu 1808. Vseeno pa je bil Dubrovnik samostojen več kot 500 let, pod njegovo oblastjo pa je bilo precej veliko ozemlje. Tako je leta 1333 pod oblast Dubrovnika prišlo pristanišče Ston na polotoku Pelješac, mesto pa je svojo oblast razširilo še po mnogih otokih v tem delu Jadrana.

Dubrovnik je zagotovo najbolj znan po svojih obrambnih zidovih, ki so jih zgradili med 12. in 17. stoletjem. Zid, ki je dolg skoraj 2 kilometra, obkroža večino starega mestnega jedra. Njegova najvišja višina je 25 metrov, na najdebelejšem delu pa meri kar 6 metrov. Kompleksna obrambna struktura še danes velja za eno izmed največjih v Evropi, saj je bil zid na šibkejših točkah močno utrjen še s stolpi ter trdnjavami. Za popolno obrambo pa so poskrbeli topovi, ki jih je bilo na celotnem obzidju, ki ga je obdajal globok jarek, kar 120.

Dubrovnik

Danes je Dubrovnik cvetoče turistično mesto, ki vsako leto znova privablja mnogo turistov, ki jih veseli počitnikovanje v tem lepem dalmatinskem mestu. Tako mesto turistom nudi veliko možnosti za zgodovinske in kulturne oglede, kopanje v čistem in toplem morju ter uživanje v dobrih dalmatinskih jedeh ter vinih.

Prav tako je mesto Dubrovnik pomembno za vse prebivalce Dalmacije, saj je glavno upravno, trgovsko in šolsko središče v tem delu Dalmacije, iz njega pa vodi veliko različnih trajektnih poti tako po Hrvaški, kot tudi v Italijo in drugam.