Nakovana

O nastanku naselja Nakovana oziroma Nakovanj, kot mu rečejo tudi nekateri, priča zanimiva legenda. Na polotoku Pelješac so živeli trije bratje, ki so se nekega dne odločili, da se razidejo. Prvi brat je dobil majhno kočo oziroma kovačnico, ki se ji v hrvaščini reče kućište. Naselje, ki je nato nastalo okoli njegovega doma, je zato dobilo ime Kućište in je še danes turistično zelo zanimivo. Drugi brat je dobil viganj oziroma kovaške klešče. Tako je po njem dobilo ime naselje Viganj, ki je, tako kot Kučište, zanimivo za vse turiste, ki jih veseli surfanje, kajtanje ter jadranje. Tretji brat pa je dobil kovaško nakovalo, zato se je njegovo naselje od takrat naprej imenovalo Nakovana.

A zgodovina ni hotela, da bi se naselje Nakovana ohranilo. V resnici je bilo področje Nakovane sestavljeno iz dveh manjših naselij – Gornja in Donja Nakovana. Po zadnjem popisu prebivalcev iz leta 2001 v Nakovani živijo samo še štirje prebivalci. Tako je Gornja Nakovana zapuščena, v Donji Nakovani pa lahko najdete eno obnovljeno hišo, v kateri je še mogoče najti prebivalce. Prebivalci Nakovane so se namreč izseljevali na druge dele otoka (ustanovili so tudi naselje Lovište) ter tudi na celino, kjer so bile možnosti za življenje veliko boljše in tako je prvotno naselje ostalo skoraj prazno.

Nakovana

Če je bil Ston znan po svojih solinah, pa je bila Nakovana v preteklosti znana po svojih velikih nasadih oljk, ki so bili največji na Pelješacu, po velikosti pa so se lahko kosali tudi z nasadi oljk v drugih delih Dalmacije. Tako kot Nakovana so tudi ti nasadi oljk danes zapuščeni in jih nihče ne obira.

Zagotovo pa je to področje zanimivo za turiste, saj je Nakovana za sabo pustila mnoge zgodovinske spominke. Obiskovalci si tako lahko ogledajo arheološke ostanke iz neolitskega obdobja, ki so jih našli v Špili Nakovani. Za ogled je na voljo tudi ilirsko svetišče ter grobišča iz 4. stol. pr. n. št., ki pričajo o tem, da je bilo to področje naseljeno že pred davnimi leti. V tem delu Dalmacije pa je živel tudi izumitelj torpeda Ivan Lupis Vukić, katerega hišo si lahko ogledate. Celotno območje Nakovane pa je zaradi velike kulturne in zgodovinske vrednosti zaščiteno kot ekološka in kulturna cona, kar ji daje veliko možnosti za nadaljnji razvoj turizma.