Dubrovnik

Grad Dubrovnik nalazi se na krajnjem jugu Hrvatske i zasigurno je najviše poznat po svom turizmu i historijskoj utvrdi. O samom nastanku grada Dubrovnik priča više legendi. Historijski najviše utvrđena je legenda, koja kaže, da je grad Dubrovnik nastao sa raspadom i uništenjem starog rimskog grada Epidaura. Na ozemlju toga grada razvio se grad Dubrovnik, koji je godinama i razvojem napredovalo sve do toga, da je na kraju i postao glavni grad Dubrovačke republike, koja je propala godine 1808. Svejedno je Dubrovnik bio samostalan više od 500 godina a pod njegovom oblašću bilo je puno teritorija. Tako je godine 1333 pod oblast Dubrovnika došlo i pristanište Ston na poluotoku Pelješac, a grad je svoju oblast proširio i na mnoge druge otoke u tom dijelu Jadrana.

Dubrovnik je sigurno najviše poznat po svojim obrambenim zidovima, koje su sagradili između 12. i 17. stoljeća. Zid, koji je dug skoro 2 kilometra, okružuje većinu starog gradskog jedra. Njegova najveća visina iznosi 25 metara, a na najdebljem dijelu mjeri čak 6 metara. Kompleksna obrambena struktura još danas važi za jednu između najvećih u Evropi, jer zid je na slabijim dijelovima bio jako utvrđen sa tornjevima i tvrđavama. Da bi odbrana bila potpuna brinulo se 120 topova na zidovima utvrde. Cijela zidina bila je okružena i dubokim jarkom.

dubrovnikDanas Dubrovnik cvijeta u turizmu, svake godine ponovo privlači mnogo turista, koji se raduju dopustu u ovom lijepom dalmatinskom gradu. Zbog toga grad turistima nudi mnogo mogućnosti za historijske i kulturne oglede, kupanje u čistom i toplom moru i uživanje u dobroj dalmatinskoj hrani i vinu.

Isto tako je grad Dubrovnik bitan za sve stanovnike Dalmacije, jer je glavno upravno, trgovačko i školsko središte u tom dijelu Dalmacije, iz kojeg vode mnoge različite linije tako po Hrvatskoj, kao i u Italiju i druge zemlje.