Korčula

Grad Korčula leži na isto imenskom  otoku, koji je dobio ime po predivnoj junakinji iz grčke mitologije Kerkyri. Otok, koji je kao iz bajke, ponosi se mnogim bogatim vinogradima i maslinovim plantažama i važi za jednoga ljepših zelenih otoka na Jadranskom moru. Ovaj historijski grad, koji je godinama bio pod oblašću Dubrovnika je sigurno vrijedan obilazka.

korcula Grad Korčula je upravno, trgovačko i školsko središte ovoga dijela Dalmacije i od polu otoka Pelješac je udaljen svega 15 minuta vožnje po moru. Korčula je otok, što znači, da je grad Korčula dostupan samo preko vode. To ne treba da vas zabrinjava, ovaj otok ima puno redovnih trajektnih linija, koje ga povezuju sa cjelinom. Do otoka Korčula trajektom se možete uputiti iz Splita, Dubrovnika i Orebića, koji se nalazi na polu otoku Pelješac.


Grad Korčula ima vrlo dobro sačuvane tvrđave i kule, koje su nekada branile grad od napadača a danas su zanimljivost za turiste. U starom gradskom dijelu vrijedno je pogledati katedralu sv. Marka, koju su domaćini postavili u 13. stoljeću. U svojoj burnoj historiji katedrala je doživjela ne mali broj promjena i tako danas vrijedi za jednog ljepših vjerskih statua u Dalmaciji. Korčula je nekad bila dom svjetsko poznatom avanturistu Marco Polo, čiju kuću možete posjetiti. Osim toga Korčula je poznata i po tradicionalnoj igri viteza moreška, koja se izvodi u uspomenu na turske upade tijekom sezone turizma.

Orebić Korčula
Turski upadi nisu bile jedine bitke u tom dijelu Dalmacije. Historijski važna bila je i pomorska bitka ispred Korčule godine 1298, kad su lađe iz Genove slavile pobjedu nad lađama iz Benetki. To je bila jedna od mnogih bitki toga vremena u kojim su se gradovi poput Benetki, Genove, Pise borili za trgovačku prevlast na tom dijelu Jadrana. U toj bitki rečeno je da su pobjednici iz Genove među taoce uzeli i Marca Pola, koji je tu bitku detaljno popisao.

Historijske i kulturne znamenitosti nisu sve što vam grad Korčula nudi. Zbog svoje razbacane obale ima Korčula oko 182 kilometra obale, koju možete otkrivati pješke ili čamcem. U jednoj od mnogih uvala sigurno će te naći mir i samoću koju tražite. Za vaš smještaj pobrinut će se odlično spremljeni apartmani, hoteli i kampovi, kojih na otoku Korčula ne fali. U njima možete naći smještaj i u vrhu sezone. Prijatni domaćini omogućit će vam degustaciju odličnih dalmatinskih jela i vina, koja će vašem boravku u tom dijelu Dalmacije dati konačnu točku na „i“.