Ston

Pri vhodu na polotok Pelješac se nahaja naselje in pristanišče Ston, ki ima bogato zgodovino, saj je bilo osnovano že davnega leta 1333. Ston oziroma Ston Veli je bil v preteklosti najbolj poznan po svojih solinah, danes pa je to naselje bolj priljubljeno pri turistih, predvsem na račun obale, ki je odlična za kopanje.

Ston so ustanovili Dubrovčani in je dolga leta spadal pod oblast Dubrovniške republike, tako kot še marsikatero mesto v tem delu Dalmacije. Isti čas je bilo ustanovljeno še naselje Mali Ston, ki se je nahajalo SV od Stona. Dubrovčani so naselje Ston utrdili z obrambnim zidom v obliki nepravilnega petkotnika z zelo močnimi utrdbami na vogalih. Tako lahko na jugozahodnem delu obzidja še danes občudujete najmočnejšo stonsko trdnjavo Veli Kaštio, ki je igrala ključno vlogo pri obrambi tega pristanišča. Severovzhodni del obrambnega zidu pa se je nadaljeval proti naselju Mali Ston ter tako povezal obe naselji med sabo. Zid, ki so ga domačini gradili skoraj 200 let, saj je bil dolg več kilometrov, je tako ščitil mesto Dubrovnik ter pomembne soline v okolici Stona pred vpadi in roparji iz ozemelj, ki niso bila pod nadzorom Dubrovniške republike.

ston

Za vse ljubitelje trdnjav, utrdb in zidov je Ston odlično mesto za obisk. Na cedilu pa ne bodo ostali niti ljubitelji lepega in čistega morja, saj je morje v zalivu Prapretna pri Stonu odlično za plavanje, prav tako pa nudi veliko možnosti za potapljanje, podvodni ribolov in za odkrivanje podvodnega sveta.

Tako kot v celotni Dalmaciji pa vas bo tudi v Stonu razveselila kulinarična ponudba, ki obsega zelo okusne morske jedi, ki jih lahko poplaknete z okusnim vinom, ki ga domačini pridelujejo kar sami.