Split je turistički dragulj

Drugi grad u Hrvatskoj, Split je po veličini odmah iza Zagreba. Nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji te je ujedno i njeno upravno središte. Okružen je raznim uzvisinama. Tako se na sjeverozapadu uzdiže Kozjak, na sjeveru i sjeveroistoku Mosor, na istoku Perun te na zapadu Marjan.

Kada je riječ o ustroju grada, osim samog istoimenog naselja, pripada mu još 7 naselja: Donje Sitno, Gornje Sitno, Slatine, Kamen, Stobreč, Srinjine i Žrnovnica. Također, Split je podijeljen na nekoliko kvartova, koji se tamo nazivaju “kotarevi”.

Naziv grada

O samoj povijesti grada, njegovom nastanku i imenu, postoje brojne teorije. Mnogi povjesničari su dugo vremena smatrali da je Split nastao u vrijeme gradnje Dioklecijanove palače, odnosno da je to bio početak nastanka grada i da se onda dalje samo širio. No, brojni kasnije iskopani dokazi su potvrdili da je to područje bilo naseljeno i još puno prije toga, odnosno u starorimsko doba.

Teorija o nastanku naziva grada je da je naziv zapravo nastao od latinske riječi za palaču (“palatium”). Sam naziv grada često se u raznim starim dokumentima spominje kao Spalatum. Talijani su ga nazivali Spalato, a hrvatsko ime je bilo Split. Tijekom 19. stoljeća se taj naziv promijenio u “Spljet”, a nešto kasnije se opet vratilo originalno ime.

Split je najpoznatiji po turizmu

Spomenete li nekome Split, prva asocijacija će vrlo vjerojatno biti turizam. Split je jedno od najznačajnijih turističkih središta u Hrvatskoj. Nalazi se na srednjem Jadranu i odlično je prometno povezan s ostatkom zemlje i susjednim zemljama. Do njega je vrlo jednostavno doći automobilom, javnim prijevozom, a velika prednost je i što ima zračnu luku. Također, veliki broj putnika dolazi i morskim prijevozom pa se u Splitu često mogu vidjeti i veliki kruzeri s mnoštvom putnika.

A što Split nudi turistima? Osim prekrasnog mora za kupanje, mogu uživati i u raznim znamenitostima koje se nalaze svuda po gradu. Sve to, upotpunjeno je velikim izborom raznih objekata za smještaj i zabavu.

Znamenitosti

Kada je riječ o znamenitostima, ono što je Eiffelov toranj za Pariz, to je Dioklecijanova palača za Split. O njenoj velikoj važnosti najviše govori podatak da je to jedan od najbolje očuvanih spomenika rimskog graditeljstva na svijetu. Osim ovog prekrasnog zdanja, Split obiluje raznim trgovima koji će biti odlični za šetnju ili odmor.

Želite li se potpuno uklopiti i raditi ono što i Splićani, svakako prošetajte po splitskoj rivi i popijte kavu u nekom od brojnih kafića. To je mnogim Splićanima postao svakodnevni ritual, a možda se i vama svidi taj običaj.