Mjesto na kom nestaju granice- Ada Bojana

Jedinstvena po svom geografskom položaju i po svom nastanku, Ada Bojana je neobično stvoren otok. Smještena na najjužnijem dijelu crnogorske obale, na granici Crne Gore i Albanije, udaljena je 18 km od grada Ulcinja. ada-bojanaAda Bojana nastala je kumuliranjem nanosa rijeke Bojane na mjestu njenog uticanja u Jadransko more, na mjestu na kom se 1852. godine nasukao i potonuo brod „Merito“, tijekom velike oluje. Godinama se oko trupa potonulog broda skupljao riječni nanos, od čega se formirao otok koji je rijeku Bojanu podijelio na dva kraka. 

Trokutasti otok površine oko 600 ha sa dvije strane zapljuskuje rijeka Bojana, dok se sa treće strane otoka nalazi pješčana plaža dužine 2880 m, okrenuta ka Jadranu. Desni rukavac rijeke Bojane odvaja Adu Bojanu od poznate Velike plaže. Zbog njene bogate flore i faune, Ada Bojana se smatra prirodnim rezervatom rijetkih ptica i jedinstvenih biljaka, i nezvanično- nacionalnim parkom.

Mediteranska klima je ovdje veoma blaga, sa oko 217 sunčanih dana u godini i sezonom kupanja od travnja do studenog. Turisti koji su ljubitelji hladnije vode biraju plaže koje zapljuskuje Bojana, dok je temperatura plitkog Jadrana na morskoj strani ugodna i manje prilagodljivim osobama.

Na Adi Bojani nalazi se i jedna od najstarijih nudističkih plaža u Crnoj Gori. Nudistički centar na Adi Bojani, otvoren je još davne 1973. godine, a privlači mnogobrojne ljubitelje nudizma i danas, posebno zbog svojih skrovitih mjesta na kojima možete imati potpunu privatnost zaštićenu bujnom vegetacijom.

ada-bojana-grb

Obale Ade Bojane okićene su drvenim kućicama, od kojih su mnoge riblji restorani specifičnog ambijenta, koji na specifičan način dolaze do ulova. Posebnu magiju doživjeti ćete u sumrak, jer je zalazak sunca na Adi Bojani posebno iskustvo koje naročito koriste surferi i jedriličari. Najbolji argument ljepote ovog neobičnog mjesta koje odiše mirom je svakako procenat turista koji se iznova i iznova vraćaju na mjesto na kom prestaju granice i počinje sloboda.