Lovište

Lovište je majhno pristanišče, ki leži na skrajnem koncu polotoka Pelješac, nasproti otoka Hvar. Od naselja Orebić je oddaljeno 17 kilometrov, naselji pa sta povezani z asfaltno cesto, ki med sabo povezuje tudi ostala naselja na otoku, kot na primer Ston, Viganj ter Kučište. Lovište je prav tako blizu večjih turističnih destinacij v Dalmaciji. Korčula, je je le 15 minut vožnje z barko oddaljena od Orebića, s polotoka pa je po cesti le dve uri do Dubrovnika, ki je središče Južne Dalmacije.

lovište


Lovište je nastalo s priseljevanjem ribičev s Hvara, predvsem iz naselij Bogomolja, Gdinj in Selca, ki so ugotovili, da je to območje bogato z ribami in več kot primerno za ribolov. Lovište je bilo sicer uradno ustanovljeno leta 1884, ko so ga ustanovili prebivalci Nakovanja. To področje je bilo dokazano naseljeno že vsaj 8000 let pr.n.št., o čemer pričajo izkopanine na tem področju.

Ribolov je tako še danes ena izmed glavnih dejavnosti domačinov, ki pa se ukvarjajo tudi s pridelavo oliv ter olivnega olja. Večina domačinov se ukvarjajo tudi s turizmom, nekateri pa tudi s sadjarstvom ter pridelavo zelenjave. Lovište je primerno za turizem predvsem zaradi svoje dolge obale zaliva, zaščitenega pred vetrom, toplega morja ter mnogih sončnih dni. Sonce kakšno leto sije tudi 3000 ur na leto.

V to majhno naselje v Južni Dalmaciji se turisti zelo radi vračajo ravno zaradi naravnih lepot ter miru, ki omogoča umik od živahnega mestnega vsakdana. Nekateri obiskovalci temu delu Dalmacije pravijo tudi »oaza miru«, saj si tu brez težav spočijejo ter si povrnejo energijo. Veliko turistov pa se nazaj vrača tudi zaradi odlične kulinarične ponudbe, domače zelenjave ter sadja in dobrih peljeških vin.