Hvar

Hrvatski otok Hvar je u smislu turizma najpoznatiji hrvatski otok. Tu slavu donijelo mu je saznanje, da otok Hvar u cijeloj Europi ima najviše sunčanih dana u godini. Na tom otoku sunce u prosijeku cijelih 2717 sati godišnje, što je u neku ruku svojstven rekord. Zbog toga je Hvar i dobio ime „Sunčani Hvar“. Zbog odličnog položaja i puno sunca otok je pokriven vinogradima i velikim plantažama maslina i sivke, koje odlično uspijevaju.hvar


Otok Hvar bio je rano naseljen. Historijski ostatci kamenih sjekira, igli za šivanje i ostalog kamenog alata, koji je bio otkriven u špiljama na otoku, svjedoči o tome, da je otok bio naseljen već u ranom neolitiku. Prva veća naselja na otoku vjerujemo, da su izgradili Iliri, koji su za sobom pustili grobove, svetišta i alat. Kroz historiju otok Hvar se razvijao, a stanovnici su se u glavnom bavili ribolovom. Ustanovili su, da je područje na kraju polu otoka Pelješac bogato sa ribom. Zbog toga su se stanovnici jugoistočnog dijela otoka iz naselja Bogomolja, Gdinj i Selca preselili na susjedni polu otok Pelješac i tamo ustanovili ribarsko naselje Lovište, kojeg stanovnici su i danas ribolovci, a isto tako bave se i turizmom.

Gospodarstvo na Hvaru u glavnom se svodi na turizam. Ako u ovom dijelu Dalmacije tražite prenoćište, onda tu ne bi smjelo biti problema, jer na Hvaru ima mnogo privatnih soba, apartmana, kampova i hotela, koji se međusobno razlikuju u ponudi i cijeni. Zahvaljujući velikoj ponudi prenoćište na Hvaru može se naći i u višku sezone turizma. Domaćini otoka Hvara su jako prijatni i odlični kuhari. Sigurni možete biti, da u restauracijama, kojih na ovome otoku ne fali, možete naći jela, koja će zadovoljiti i vrlo zahtjevne goste.