Ston

Na ulazu do polu otoka Pelješac nalazi se naselje Ston. Naselje je bilo osnovano davne 1333 i za sobom ima već bogatu historiju. Ston ili Ston Veli je u prošlosti bio najviše poznat po svojim solanama, a danas je to naselje jako drago turistima, koji dolaze na račun obale, koja je odlična za kupanje.ston

Ston je bio ustanovljen sa strane Dubrovčana i dugi niz godina je pripadao oblasti Dubrovačke republike, kao i mnogi drugi gradovi u tome dijelu Dalmacije. U isto vrijeme bilo je ustanovljeno i naselje Mali Ston, koje se nalazi sjeveroistočno od Stona. Dubrovčani su naselje Ston utvrdili sa obrambenim zidom u obliku nepravilnog petougaonika sa jakim utvrdama na svakom uglu. Zahvaljujući tom na jugozapadnom dijelu obzida i danas imamo priliku diviti se najmogućnijoj stonskoj tvrđavi Veli Kaštio, koja je igrala ključnu ulogu u odbrani pristaništa.  Sjeveroistočni dio obrambenog zida pružao se dalje prema naselju Mali Ston i tako povezao oba naselja međusobno. Zid kojeg su domaći gradili skoro 200 godina, jer je bio dug više kilometara, tako je služio svrsi odbrane grada Dubrovnik i važnih solana u okolini Stone. Branio je od raznih upada pljačkaša, koji su bili izvan nadzora Dubrovačke republike.

Za sve ljubitelje tvrđava, utvrda i zidova, Ston će biti odličan grad za obilazak. Na cjedilu neće ostati ni ljubitelji lijepoga i čistoga mora, jer uvala Prapretna kod Stona odlična za plivanje, a nudi vam i mnogo mogućnosti za ronjenje, podvodni ribolov i otkrivanje podvodnog svijeta.

Kao i u cijeloj Dalmaciji, tako i u Stonu, razveselit će vas ponuda kulinarike, koja obuhvata jako ukusna morska jela, a sve to možete zaliti ukusnim vinom, kojeg domaćini proizvode sami.