Pelješac

Pelješac je podolgovat polotok na vzhodni obali Jadrana in je dolg 65 km, širok pa do 6 km. Tako je po svoji velikosti Pelješac, takoj za Istro, največji polotok v tem delu Jadrana. Polotok Pelješac se začne pri pristanišču Ston, ki je danes znano po svojih lepih plažah ter po 7500 m dolgem obzidju, ki je v preteklosti varovalo samo mesto ter soline, ki so bile za domačine zelo pomembne, konča pa se v majhnem ribiškem naselju Lovište.

Dostop do polotoka Pelješac je možen tako z avtomobilom, saj je cestna povezava polotoka s celino odlična, kot tudi z lokalnimi in mednarodnimi trajekti. Zagotovo najbolj pomembna je povezava z glavnim središčem Dalmacije, Dubrovnikom, ki je od polotoka oddaljen manj kot 60 kilometrov

Najvišja gora na polotoku Pelješac je Sveti Ilija, ki v višino meri 961 metrov. Nanjo je možen vzpon, zaradi slikovite okolice in prelepe narave pa je ta otok primeren za krajše ali daljše pohode po naravi. Polotok Pelješac pa je znan tudi zaradi odličnega vetra, ki obiskovalcem nudi veliko možnosti za vodne športne aktivnosti. Tako se na ta polotok vsako leto radi vračajo ljubitelji jadranja, surfanja ter kajtanja, saj je južni del polotoka bogat z maestralom, ki omogoča te športe na vodi.

peljesac

Polotok Pelješac je tudi eden izmed možnih dostopov do otoka in mesta Korčula, ki je pomembno lokalno središče domačinov, zanimivo pa je tudi za turiste. Za domačine je ta otok pomembno upravno ter šolsko središče, turisti pa si lahko ogledajo mnoge zgodovinske, naravne in kulturne znamenitosti na Korčuli.

Turistična ponudba na polotoku je bogata in obsega praktično vse. Tako lahko prenočite v privatnih sobah ali pa si najamete kar svoj apartma z lastno kuhinjo ter kopalnico. Če ste ljubitelji kampiranja, se lahko ustavite v enem izmed mnogih avtokampov. Lahko pa se prepustite tudi razvajanju v hotelih, ki jih na tem polotoku ne manjka.

Prav tako ste lahko prepričani, da vas kulinarična ponudba v tem delu Dalmacije ne bo razočarala. Pelješac namreč slovi po svojih odličnih vinih, kot na primer Dingač, ki je najdražja Pelješka znamka, ter ribjih jedeh, ki jih mora okusiti vsak turist, ki se ustavi v tem prečudovitem koščku Dalmacije.

Raznolikost narave je glavna značilnost Pelješca. Na Pelješcu je veliko lepih plaž in zalivov: Praprotno, Vučine, Vodice, Lovište, Dingač, Mokalo, Mirce, Divna in Duba.

Vino in školjke

Polotok Pelješac je poznan po kakovostnih vinih, saj tradicija vinarstva sega vse do grških in rimskih časov. Najbolj poznana pelješka sorta vina je Plavac, posebej tisti iz svetovno poznanih vinogradov v okolici Dingača in Postupa. Poleg vina je Pelješac posebej poznan po bogatem izboru školjk: ostrige, mošule, kunjke in brbavice so le nekatere izmed školjk iz Malega morja (neretvanski kanal).

Surfanje

Viganj in Kućište sta kraja znana med surferji po celem svetu, saj imata idelane pogoje za surfanje. Praktično celo leto je tu primeren veter za ta šport.

Zgodovina

Če pogledamo Pelješac skozi zgodovino opazimo, da nobena velika civilzacija ni spregledal tega koščka Sredozmelja. Svoje sledi so tu pustili Iliri, Grki, Rimljani, Benečani, Dubrovčani, Francozi in Avstro-ogrska monarhija.