Pelješac

Polu otok Pelješac je podugačak polu otok na istočnoj obali Jadrana, dugačak je 65 km a širok svega do 6km. Te činjenice čine Pelješac odmah posle Istre najvećim polu otokom toga dijela Jadrana. Polu otok Pelješac počinje kod pristaništa Ston (i završi kot malog ribarskog gradiča Lovišta), koje je danas poznato po svojim lijepim plažama i 7500 metara dugoj tvrđavi, koja je nekada branila grad i soline. Soline su tada bile jako važne za domaćine.peljesac
Polu otok Pelješac je cjelinom povezan putem, što vam omogućava pristup vozilom, a tu su vam i lokalne i međunarodne trajektne linije. Najvažnija je linija, koja povezuje Pelješac sa Dubrovnikom, koji je glavno središte Dalmacije. Dubrovnik je udaljen svega slabih 60 kilometara.

Najviša gora na polu otoku Pelješac je Sveti Ilija, koja u visinu mjeri 961 metar. Uspon na goru je sasvim moguć, a slikovita okolina i prelijepa priroda čine otok primjernim za kraće i duže šetnje prirodom. Polu otok Pelješac poznat je i po odličnom vjetru, koji posjetiteljima nudi širok spektar mogućnosti za vodne sportske aktivnosti. Zbog toga se svake godine mnogi ljubitelji jedrenja, surfanja i kajtanja rado vračaju na polu otok, jer južni dio polu otoka Pelješac je bogat maestralom, koji čini sve te vodne sportske aktivnosti mogućim.

Polu otok Pelješac je i jedan od mogućih putova, kojim možete doći do otoka i grada Korčula, koji je važno lokalno središte domaćina i jako zanimljivo za turiste. Za domaćine taj otok je važno upravno i školsko središte a turistima pruža obilazak mnogih historijskih, kulturnih i prirodnih znamenitosti na Korčuli.

Ponuda turizma na polu otoku je bogata i obuhvata praktično sve. Prenoćiti možete u privatnim sobama ili apartmanu sa vlastitom kuhinjom i kuponom. U slučaju, da ste ljubitelj kampova, može te se ustaviti u jednom od mnogih auto kampova. Za one najzahtjevnije tu su i hoteli, kojih na ovom polu otoku ne fali, a u njima možete se potpuno prepustiti i uživati.

Na vrh svemu tome možete biti uvjereni, da vas kulinarika u ovom dijelu Dalmacije neće razočarati. Pelješac je poznat po odličnom vinu, kao što je Dingač, koje je i najskuplja Pelješka marka. Tu su i jela iz riba, koja mora svaki turista, koji svrati u ovaj predivni dio Dalmacije bar okušati.

Raznolikost prirode je glavno obilježje Plješca. Na Pelješcu ima mnogo rajskih plaža i uvala: Prarprotno, Vučine, Vodice, Lovište, Dingač, Mokalo, Mirce, Divna in Duba.

Vino i školjke

Pelješac je pravi enološki raj. Mnogi podrumi kriju tajne vinrstva koje na Pelješcu postoji još od doba Rimljana. Najpoznatija sorta vina je Plavac mali posebno sa svjetski poznatih lokaliteta Dingač i Postup. Pored vina Pelješac je najpoznatiji po bogatom izboru školjka: kamenice, mošule, kunjke i brbavice samo su neke od školjk iz Malog Mora (neretvanski kanal).

Surfanje

Viganj i Kućište su nadaleko poznati među surferima po idealnim uvjetima za jahanja na valovima, nude vam preko cjele godine vjetar primeran za ovj sport.

Povjest

Ako pogledamo Pelješac u povjesnom aspektu jasno nam je da nijedna važnija civilizacija nije zaobišla ovaj kutak Mediterana. Svoj trag ostavili su Iliri, Grci, Rimljani, Mlečani, Francuzi i Austrougarska monarhija.