Lovište

Lovište je malo pristanište, koje leži na skrajnjem kraju polu otoka Pelješac i suprotno od otoka Hvar. Od naselja Orebić je odaljeno 17 kilometara, a povezani su asfaltnim putem, koji povezuje i ostala naselja na otoku, kao što su Ston, Viganj i Kućište. Lovište je isto tako blizu većih turističkih destinacija u Dalmaciji. Korčula je udaljena svega 15 minuta vožnje barkom od Orebića, a putem možete od polu otoka do Dubrovnika, koji je središte Južne Dalmacije doći u dva sata vožnje.

lovište

Lovište je nastalo doseljavanjem ribara sa Hvara. Većinom su dolazili iz naselja Bogomolja, Gdinj i Selca, jer su ustanovili, da je područje bogato ribom i više nego samo primjerno za ribolov. Lovište je upravno bilo ustanovljeno godine 1884, ustanovili su ga stanovnici Nakovanja. To područje je bilo naseljeno već bar 8000 godina prije našeg brojanja, što je dokazano i o tome pričaju mnoge iskopane stvari na tome području.

Ribolov tako i danas, kao glavni izvor zarade domaćinima mnogo znači. Osim toga se domaćini bave i privredom maslina i maslinovog ulja. Većina domaćina bavi se i turizmom, a neki od njih čak i privredom voća i povrća. Lovište je primjerno za turizam, čemu se može zahvaliti svojoj dugoj plaži uvale, koja je zaštićena od vjetra, toplom moru i mnogim sunčanim danima. Nekim godinama sunce sije i po 3000 sati godišnje.

U ovo malo naselje u Južnoj Dalmaciji turisti se rado vračaju i uživaju u prirodnim ljepotama i miru, koji pruža mogućnost, da se umaknete od svakodnevnog gradskog nemira. Neki posjetitelji ovome dijelu Dalmacije kažu „oaza mira“, jer tu se mogu bez problema odmoriti i povratiti si energiju. Mnogi turisti vračaju se i zbog odlične kulinarične ponude, domaćeg voća i povrća i dobrih peljeških vina.